Cea mai terifiantă carte din istorie: este îmbrăcată în piele de om. O deține o celebră universitate
Prestigioasa universitate americană Harvard și-a prezentat scuze pentru o practică etică discutabilă care a durat aproape un secol, aceea de a folosi piele umană pentru a lega o carte franceză din anii 1880.
Într-un comunicat de presă, serviciul de bibliotecă al celei mai vechi universități din Statele Unite a anunțat că a eliminat pielea umană din legătura unui exemplar al cărții lui Arsène Houssaye "Des destinées de l âme" (1880), aflat în posesia Bibliotecii Houghton.
Harvard își recunoaște eșecurile în această chestiune, care afectează demnitatea unei ființe umane ale cărei rămășițe au fost folosite pentru a lega cartea, prezentându-și scuzele către cei afectați.
Fondată în 1636, Harvard a subliniat că aceste practici nu sunt conforme cu standardele etice pe care le-a stabilit.
Arsène Houssaye (1814-1896), scriitor, jurnalist și critic literar francez, a scris "Des destinées de l âme" ca o reflecție și meditație asupra vieții de după moarte. În 2014, serviciul de bibliotecă de la Harvard a dezvăluit că exemplarul cărții, deținut din 1934, era legat cu piele și carne umană, după ce a fost donat de un fost student de la începutul secolului al XX-lea.
Practica este cunoscută sub numele de "bibliopoezie antropodermică". Doctorul Ludovic Bouland (1839-1933), medic și bibliofil, a sugerat folosirea pielii unui pacient decedat subit, fără acordul acestuia, pentru a lega cartea.
Harvard investighează în prezent proveniența cărții, a lui Bouland și a pacientului anonim, consultând autoritățile competente pentru a se asigura că rămășițele umane sunt tratate cu respect.
În 2022, Harvard a finalizat un inventar al celor peste 20.000 de rămășițe umane din colecțiile sale, recunoscând rolul său în istoria sclaviei și colonialismului de la sfârșitul secolului al XVII-lea încoace.